DierenOpvangcentrum Tholen

Onze insteek

Bij de trainingen van DOT leren we hoe u op goede wijze kunt communiceren met uw hond. Zowel de do's en de don'ts komen hierbij aan bod. We geven handvatten over wat te doen bij negatief gedrag van uw hond en we leren uw viervoeter zich sociaal wenselijk te gedragen in het bijzijn van soortgenoten en mensen. Ook laten we zien hoe u uw hond op een enthousiaste manier de basisprincipes (zitten, liggen, blijven en volgen) kunt leren. Vanzelfsprekend geven we de mogelijkheid alle prangende vragen die u hebt te stellen, bijvoorbeeld over het gedrag van uw hond thuis.

Landelijk wordt er veel gebruik gemaakt van positief benaderen van het huisdier in het opvoeden. Werken met een clicker en voeding en fout gedrag negeren.
Bij het CVAB zijn we van mening dat een positieve benadering zeker een grote rol speelt in de opvoeding van honden. Alleen willen we er niet aan voorbij lopen dat de hond leeft in een rangorde / hiërarchie. Dat betekent dat zij onderling niet schromen te corrigeren wanneer nodig. Daarom leren we mensen GOED om te gaan met het gereedschap wat we gebruiken tijdens de trainingen. Een leren riem en een metalen slipkettinkje. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Het gebruik wordt stap voor stap opgebouwd. De ene hond heeft een correctie meer nodig dan de ander. We leren de baasjes goed met hun stem om te gaan omdat honden 16 keer beter horen dan wij mensen. We willen graag bereiken dat de hond dingen doet voor zijn baas en niet voor het koekje wat eventueel in de zak zit, of uit angst voor stemverheffing. Rust en enthousiasme is de basis van goed leiderschap. U mag zeker een speeltje meebrengen om op de momenten van vrij zijn te ontspannen met uw hond.

 

Reactie van een klant 

Hieronder een leuke aanbeveling die wij gekregen hebben van een klant die voor het eerst bij ons kwam trainen met hun hondje Pip.

Wat vonden we het spannend, want je hoort zoveel negatieve verhalen over slipkettingen. We waren bang om ons hondje pijn doen, misschien zelfs wel martelen. Verstikken.

Maar we moesten iets, want het ging niet goed. Onze ‘sledehond’ liet ons alle hoeken van de buurt zien en het is voor niemand leuk als mensen liever een blokje om lopen als ze je zien komen. We waren al bij een andere hondenschool geweest waar zoveel mogelijk met snoepjes en beloning werd gewerkt, maar dat hielp ons niet verder. Dus we wilden de hondenschool van Cok en Angeline een kans geven.

Wat zijn we blij dat we deze stap hebben gezet. Tijdens de eerste les begon Pip meteen de clown uit te hangen. Daarmee verdiende ze een uitnodiging van Angeline. Pip mocht even laten zien wat ze allemaal kon. Slipketting aan en Angeline ‘vertelde’ haar wat de nieuwe regels waren.
Twee keer. Meer was niet nodig. Twee keer een stevige correctie, foei zeggen en direct het gewenste bedrag uitbundig belonen. Onze hofnar schrok zich een hoedje, piepte en ze begreep het.
Resultaat? Ze doet nu wat we van haar vragen, ook bij ons. Niet altijd, maar toch zeker 80% van de tijd. En we hoeven maar zelden meer echt te corrigeren. De gedachte dat we de ketting zo min mogelijk zouden willen gebruiken. Het is allemaal niet waar. Want weet je wat Pip nu heeft? Vrijheid, duidelijkheid en rust. Wij blij en Pip blij.

Mocht je nog twijfelen: je zou denken dat Pip Angeline uit de weg gaat na een paar stevige correcties. Niets is minder waar. Pip weet niet hoe hard ze moet rennen als ze Angeline ziet. Naar haar toe wel te verstaan.

Dus bedankt Angeline!