DierenOpvangcentrum Tholen

In september 2000 heeft DierenOpvangcentrum Tholen de deuren geopend van het Seniorenhuis, om opvang te kunnen bieden aan oudere honden en katten.


seniorenhondOnze insteek

Natuurlijk heeft iedereen het liefst zijn of haar huisdier bij zich tot het einde. Maar soms ontstaan er situaties waardoor dieren niet meer bij hun baasje kunnen blijven. Deze omstandigheden zijn vaak heel verdrietig en schrijnend. DOT wil bij de opvang van dieren geen onderscheid maken in leeftijd. Ook de oudere honden en katten verdienen de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Seniorendieren die voor een langere periode moeten worden opgenomen, zijn bij ons dan ook van harte welkom. Wij zorgen er dan voor dat ze een paar prettige laatste jaren tegemoetgaan.

De verblijven

Het Seniorenhuis bevindt zich in een speciaal daarvoor aangebouwde ruimte. Er zijn in totaal vier kamers, die dagelijks worden schoongemaakt. Alle kamers zijn voorzien van vloerverwarming en ingericht als gezellige woonkamers, inclusief bankstel en tafel.

Voor de honden heeft DOT drie kamers beschikbaar gesteld, waar zij in groepen van gemiddeld vier tot zeven honden worden geplaatst. Zij hebben daar alle ruimte voor hun eigen mand, kussen, stretcher of deken. Aan de kamers grenst een groot betegeld gedeeltelijk overdekt buitenterras, waarvan de seniorenhonden dankzij een hondenklapluik dagelijks gebruik kunnen maken. Bij goed weer staan de luiken de hele dag open, zodat de honden in en uit kunnen lopen wanneer ze maar willen. Ze worden gevoerd naar behoefte: voor sommige bewoners betekent dat eenmaal daags, andere krijgen twee keer per dag te eten. Bovendien worden de honden gemiddeld twee keer per dag uitgelaten op een ruime speelweide, zodat ze lekker kunnen rennen, ravotten of rondstruinen. Ook nemen we de seniorenhonden een paar keer per week mee aan de lijn voor een kleine wandeling.

kattenrenDe katten verblijven in een aparte groepsruimte, ook ingericht als huiskamer en gezellig gemaakt met allerlei mandjes, speeltjes en krabpalen. Ze hebben altijd de beschikking over verschillende soorten brokjes en krijgen, indien gewenst, 's middags blikvoer. De seniorenkatten krijgen dagelijks de nodige zorg en aandacht. Tenzij de weersomstandigheden het niet toelaten, kunnen ze altijd gebruikmaken van de ruime buitenren met allerlei loop-, lig- en klimmogelijkheden, te bereiken middels een kattenluik.

Voorwaarden en kosten

Aan opname van een hond of kat in het Seniorenhuis van DOT is een minimumleeftijd van 9 jaar gebonden. Uitzondering op deze regel geldt voor grotere rassen: zij zijn welkom vanaf een leeftijd van 7 jaar. De seniorendieren komen binnen op de reguliere pensionvoorwaarden. Daarnaast moeten reuen en katten gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Bovendien moeten de dieren in staat zijn om met hun soortgenoten in een groep te leven.

Bij de afstand van een hond of kat aan het Seniorenhuis zijn er verschillende opties:

  • Het dier blijft permanent in onze opvang. In dat geval blijft het baasje eigenaar van het dier totdat het overlijdt. Dit betekent ook dat het baasje zeggenschap over het dier blijft houden en regelmatig een bezoekje kan komen brengen aan de hond of kat.
  • De eigenaar geeft DOT toestemming het dier te mogen herplaatsen. In dit geval blijft het baasje eigenaar totdat het dier een nieuw thuis heeft en de proefperiode van twee weken heeft doorstaan.
  • De eigenaar kiest ervoor zijn huisdier geheel over te dragen aan DOT en alle kosten in een keer te voldoen. Hierbij hebben wij het recht te kiezen voor herplaatsing bij een nieuw gezin.
  • Het dier wordt tijdelijk ondergebracht in het Seniorenhuis. We hanteren hiervoor een minimumperiode van zes maanden.

huiskamer

De kosten voor verblijf in het Seniorenhuis worden gebaseerd op de kosten die gebonden zijn aan de opvang en verzorging van de hond of kat. Deze zijn voor rekening van het baasje en komen neer op de tarieven die wij vragen voor pensionverblijf. De tarieven van het Seniorenhuis vindt u op de tarievenpagina.

Wilt u meer informatie? U bent altijd welkom om de opvang eens te komen bezoeken. We kunnen u dan ook persoonlijk te woord staan en uw vragen beantwoorden. Zie onder aan deze website voor ons adres en de openingstijden.