DierenOpvangcentrum Tholen

dierenartsWij stellen voorop dat het verblijf van uw huisdier in het pension van DierenOpvangcentrum Tholen zo aangenaam mogelijk verloopt. Onze professionele medewerkers doen er alles aan om te zorgen dat het uw dier aan niets ontbreekt. Helaas betekent dit niet dat verblijf in een dierenpension helemaal geen risico's met zich meebrengt voor uw hond of kat. Om meer zicht te krijgen op deze risico's, raden we u aan onderstaande informatie aandachtig door te nemen.

Stress

Vaak blijkt stress de grootste risicofactor te zijn bij een pensionverblijf. Een dier dat uit zijn vertrouwde omgeving gehaald wordt, zal altijd enige mate van stress ervaren. Het transport alleen al kan veel spanning opleveren (vooral bij katten). Meestal gaat dit echter snel over en heeft het geen blijvende gevolgen voor uw dier.

Als een dier voor een langere periode gestrest is, uit zich dat over het algemeen in een afname van de weerstand, verandering in het (eet)gedrag en/of een verhoogd metabolisme.

Ziektes

Bij de tijdelijke afname in weerstand ontstaat het risico op ziekes. Doordat uw dier wordt gehuisvest met andere dieren, neemt de zogenoemde infectiedruk toe. Dit kan tot gevolg hebben dat er bij de hond kennelhoest optreedt en dat de kat niesziekte oploopt. Hoewel ieder dier bij DOT is gevaccineerd (het is niet voor niets dat wij dit als voorwaarde stellen aan onze pensiongasten), is dat helaas geen garantie dat er bij uw huisdier geen besmetting zal optreden.

Gelukkig gaat het bij gevaccineerde dieren veelal om een milde vorm van deze ziektes. Mocht er onverhoopt een besmetting optreden, dan is behandeling met antibiotica doorgaans voldoende om het euvel te verhelpen.

Naast het risico op kennelhoest en niesziekte, kan het natuurlijk ook zo zijn dat uw dier een infectie onder de leden heeft zonder dat u dit weet. Door de tijdelijke afname van de weerstand, kan het dan zijn dat deze infectie de kans grijpt om door te breken. In dat geval zetten wij een passende behandeling in.

Slecht eten

Het kan voorkomen dat uw viervoeter de eerste dagen in pension slecht eet. Onze dierverzorgers houden het eetgedrag van de pensiongasten goed in de gaten. Mocht het ons opvallen dat uw dier weinig binnenkrijgt, dan geven we hem of haar wat extra aandacht en lekkere snacks. In onze ervaring eten de meeste dieren na enkele dagen weer gewoon met de pot mee. Het komt gelukkig bijna niet voor, maar mocht uw huisdier dusdanig slecht blijven eten dat dwangvoeding nodig is, dan nemen wij contact op met u of uw contactpersoon.

Verhoogd metabolisme

Ook kan het zijn dat uw huisdier zo opgewonden is door de veranderingen, dat het energieverbuik en daardoor de caloriebehoefte toeneemt. Dit vangen we op door uw dier bij te voeren. Soms willen dieren echter niet meer eten dan zij gewend zijn, of krijgen zij bijvoorbeeld diarree doordat hun darmen plotseling meer voedsel moeten verwerken. In dat geval is enig gewichtsverlies onvermijdelijk. De dierverzorgers van DOT proberen er natuurlijk te allen tijde voor te zorgen dat uw dier een gezond gewicht behoudt.