Alle informatie over ons asiel, de asieldieren, het pension, de cursussen, trainingen, therapieën en lezingen, onze trimsalon en de dierenambulance leest u op de daaraan toegewijde pagina's van deze website. Een overzicht van overige veelgestelde vragen (FAQ's) vindt u hier.
Wat doet DierenOpvangcentrum Tholen precies?
In de loop der jaren heeft DOT verschillende taken eigen gemaakt. Zo vangen wij asieldieren op, verzorgen we hen en begeleiden we ze naar een nieuwe thuissituatie. Daarnaast hebben we een pension en een dagopvang, waar huisdieren tijdelijk kunnen verblijven. In ons gedragscentrum verzorgen we gehoorzaamheidstrainingen, therapieën, privélessen en lezingen. Bij Mara's trimsalon kunt u terecht voor het wassen, föhnen en trimmen van uw huisdier.
Welke dieren worden bij DOT opgevangen?
Wij vangen met name honden en katten op, maar ook knaagdieren (zoals konijnen en cavia's) en vogels (zoals papegaaien en kaketoes) kunnen bij ons terecht. In ons pension is er bovendien ook plaats paarden en pony's. Eigenlijk is niets ons te gek of te veel. Wist u bijvoorbeeld dat wij jarenlang een wolf in de opvang hebben gehad?
Ik lees op de website over de Elkie Stichting en het CVAB. Wat betekent dat?
Het is pas sinds september 2015 dat wij de naam DierenOpvangcentrum Tholen, kortgezegd DOT, gebruiken. Voor die tijd werkten we met de namen Elkie Stichting voor het asiel en CVAB voor het pension en gedragscentrum, en dit zijn nog steeds de officiële bedrijfsnamen. De Elkie Stichting en het CVAB zijn twee verschillende bedrijfsvormen, staan afzonderlijk geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en hebben ieder een eigen bankrekeningnummer. DOT is de overkoepelende naam voor deze twee bedrijven.
Moet ik een afspraak maken om te komen kijken?
Ja graag, dit om tijd genoeg te maken voor u. U bent van harte welkom om ons te komen bezoeken tijdens de openingsuren. Wij helpen u ter plekke met het beantwoorden van uw vragen. Voor onze adresgegevens en de openingstijden verwijzen we u naar de contactpagina.
Tijdens de periode met Corona-maatregelen zijn wij alleen op afspraak geopend, behalve voor het brengen en/of halen van pensiondieren. Daarvoor kunt u altijd tussen 9:00 en 16:00 terecht.
Tijdens de periode met Corona-maatregelen zijn wij alleen op afspraak geopend, behalve voor het brengen en/of halen van pensiondieren. Daarvoor kunt u altijd tussen 9:00 en 16:00 terecht.
Hoe kan ik betalen bij DOT?
Dit kan zowel contant als met een pinpas.
Waarom moet ik betalen als ik een dier uit het asiel adopteer of als ik mijn huisdier wil afstaan?
Soms reageren mensen verbaasd als ze horen dat ze moeten betalen voor een hond of kat uit het asiel. Maar DOT is een autonome (zelfbesturende) stichting. Wij ontvangen geen subsidies voor het verlenen van onze diensten. Sommige van onze bewoners vinden binnen een week een nieuw thuis, maar vaker duurt dit maanden of zelfs jaren. En de dagelijkse verzorging en opvang van asieldieren kost nu eenmaal handenvol geld. De reden dat wij een kleine vergoeding vragen, is om deze kosten te ondervangen. DOT maakt hier absoluut geen winst op, integendeel zelfs.Zijn alle asieldieren 'probleemgevallen'?
Daar kunnen we heel kort in zijn: absoluut niet! De drie meest voorkomende redenen dat baasjes afstand doen van hun huisdier hebben te maken met een verhuizing, scheiding of gezondheid. Natuurlijk heeft DOT ook honden en katten met gedragsproblemen in de opvang, maar het gros van onze asielbewoners kan prima functioneren in een nieuw gezin, zonder hierbij al te veel aanpassingsmoeilijkheden te ervaren. Reden genoeg om te kiezen voor een asieldier in plaats van een pup of kitten bij een fokker.
Ik hoor wel eens dat dieren worden ingeslapen als ze te lang in het asiel zitten. Klopt dat?
Nee, dat klopt gelukkig niet. DOT is fel tegen het laten inslapen van gezonde huisdieren. Wij werken dan ook niet met een tijdslimiet: onze asielbewoners blijven net zolang bij ons, totdat we een nieuw thuis voor ze hebben gevonden. Soms is euthanasie nodig, maar alleen als het dier dusdanig ziek of gewond is, dat het onmenselijk is om het nog langer onnodig te laten lijden. Euthanasie bij gedragsgestoorde dieren komt haast niet voor. Bij DOT zijn we namelijk vastbesloten om met deze dieren te werken totdat er verbetering optreedt en zetten we alles op alles voor een prettig bestaan.
Ik vermoed dat een dier mishandeld of verwaarloosd wordt. Wat kan ik doen?
DOT is helaas niet bevoegd om op te treden in geval van mishandeling of verwaarlozing bij dieren. Daarom kunt u in geval van dierenleed het beste bellen met het meldnummer 144 Red een dier. Dat kan anoniem. Dit meldnummer is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar tegen lokaal tarief.
Ik heb een dier gevonden. Wat nu?
Als u een dier vindt, neem dan telefonisch contact met DOT op. Wij zullen dan een plaatsje vrijmaken in onze opvang en het dier eventueel met de auto voor huisdierenvervoer komen ophalen. U kunt het gevonden dier ook zelf naar ons toebrengen, maar bel ons hier van tevoren dan even over op, zodat wij de nodige voorbereidingen kunnen treffen. Bovendien kunt u een melding maken bij Amivedi. Deze organisatie houdt een bestand bij van alle gevonden en vermiste dieren. De baasjes van gevonden dieren die bij DOT in de opvang komen, hebben 14 dagen de tijd om hun huisdier op te halen. Als er zich binnen die tijd geen eigenaar bij ons meldt, gaan we op zoek naar een nieuw thuis voor het dier.
Ik ben mijn huisdier kwijt! Wat moet ik doen?
Het beste kunt u contact opnemen met Amivedi en de vermissing bij hen melden. Deze organisatie is bedreven in het herenigen van vermiste dieren met hun baasjes. Op de website van Amivedi wordt een database bijgehouden met actuele gegevens over gevonden en vermiste dieren. Woont u in de gemeente Tholen? Breng ons voor de zekerheid ook op de hoogte van de vermissing. Wellicht zit uw huisdier al in onze opvang en anders houden wij onze ogen en oren voor u open. Wat ook kan helpen, is rondvraag doen in de buurt en vermissingsposters ophangen.
Wat moet ik doen als ik ergens een aangereden hond of kat zie liggen?
In het geval dat de hond of kat nog leeft kunt u ons bellen. Overdag zijn wij bereikbaar op het telefoonnummer 0166-612027, daarbuiten kunt u bellen met 06-37292454. U kunt het dier dan bij ons brengen en wij brengen het zonodig naar een dierenkliniek. Mocht u geen vervoer hebben, dan kunnen wij de hond of kat ook bij u ophalen. Als we de eigenaar niet kunnen achterhalen, bijvoorbeeld omdat het dier niet gechipt is of omdat de geregistreerde gegevens niet kloppen, komt het dier bij ons in de opvang terecht. Als het baasje zich na twee weken nog niet heeft gemeld, komt het dier officieel bij DOT in het asiel. Overleden dieren worden opgehaald door de Gemeentewerken van de gemeente waar het dier ligt. In Tholen is het telefoonnummer van de gemeentewerken: 0166-140166. Ligt het overleden dier buiten de bebouwde kom, dan kunt u Rijkswaterstaat bellen. Het nummer van Rijkswaterstaat is 0800-8002.
U kunt zelf altijd een foto of omschrijving van het overleden dier op Amivedi zetten, om eventuele baasjes op de hoogte te brengen over het overlijden van hun dier.
U kunt zelf altijd een foto of omschrijving van het overleden dier op Amivedi zetten, om eventuele baasjes op de hoogte te brengen over het overlijden van hun dier.
Ik wil mijn huisdier graag chippen. Hoe werkt dat precies?
Het is heel belangrijk om uw dier te laten chippen. Mocht uw hond of kat dan onverhoopt kwijtraken, kunnen we jullie sneller weer herenigen. Voor het chippen van uw huisdier kunt u terecht bij de dierenarts of bij DOT. Wij rekenen daar €28,00 voor en de overschrijvingskosten bedragen €6,00. De de chip, die de grootte heeft van een rijstkorrel, wordt bij de linkerschouder onder de huid van het dier ingebracht. Deze chip is, na registratie, af te lezen is met een speciaal apparaat. Iedere dierenarts en dierenasiel heeft zo'n apparaat. Als een dier wordt gevonden, kan met behulp van dit apparaat de barcode in de chip worden afgelezen, waarna het baasje kan worden opgespoord. Een juiste registratie van deze chip is dus erg belangrijk! Op de website van de NDG kunt u de chip registreren en op chipnummer.nl kunt u controleren of, hoe en bij welke databank uw huisdier staat geregistreerd.
Heeft u een andere vraag? Neem dan telefonisch contact met ons, stuur een e-mail of vul het contactformulier in. Onze contactgegevens vindt u hier.